Misir Unlu, Mayali Ekmekler (Annemin Ekmeklerinden)




Epey oldu bu ekmekleri yapali, ama sayfaya koymaya firsat olmadi. Biz ailecek böyle ev ekmeklerini cok seviyoruz. Sicak yada soguk olarak iki sekildede yenilebilen bu muhtesem ev ekmekleri bana cocuklugumu animsatiyor. Evimizin arka balkonunda odunla isitilan bir tandir vardi, annem evde mayali ekmekler bittigi zaman yine kocaman bir tekne hamur yogururdu ve saatlerce sicagin karsisinda ekmekleri pisirirdi.
Aslinda simdi düsünüyorumda canim annem bizi son derece ekolojik gidalarla ve tariflerle beslemis, farkinda olmadan. Bakkaldan ekmek aldigimiz anlar cok seyrekti. Zaten bizim oralarda ve o yillarda hanimlar ekmeklerini evde yaparlardi.
Ev ekmegi, ev tereyagi, ev recelleri, degirmende ögüttürülen has unlar, tarladan ilacsiz -annemin deyimiyle "fenni güpresi olmadan" yetisen sebze ve meyvelerle büyütüldük. Sonra gübreler bozuldu, tarim ilaclari topragi ve toprakta yetisenleri zehirlemeye basladi. Hele birde iyice bilincsiz kullananlar varsa... Aslinda doga bizi su gecirmekte oldugumuz kis mevsimi ile korkuttu, tehlike sinyallerini coktan verdi. Simdilerde ekolojik olarak yetistirilen besin maddeleride var (tabii bu ne kadar yayginlasir sorusuda var) . Insanlar önce dogayi bozuyor sonra tamir etmeye calisiyor. Dogayi kurtarmak yine dogayi bozan insanlarin elinde...

Yorumlar

Tuba dedi ki…
Suna'cigim, ne guzel Almanya'da bulusup bloglar kahvaltisi bile yapiyorsunuz. Imrendim valla. Allah agzinizin tadini bozmasin. Annenin ekmekleri ise ilk firsatta denenecekler. Sevgi gununu kutluyor ve yuvandan sevgi eksik olmasin diyorum,
Adsız dedi ki…
Suna'cığım,
Senin adın açok mutlu oldum canım..
Hazırlamış olduğun masa çok güzeldi ellerine sağlık..Nefis şeyler yapmışsın.))

Mısır unlu ekmek ise tam benlik çok severim bu tür ekmekleri Suna'cığım..Tekrar ellerine sağlık,afiyetler olsun.

Sana ve ailene mutlu bir hafta diliyorum.Herşey o güzel gönlüne göre olsun.Sevgiyle kal..

Gül/d.tadı

Popüler Yayınlar